English

PRIVACY NOTICE

TMC Life Sciences Berhad and its subsidiary and related companies, including but not limited to, Tropicana Medical Centre (M) Sdn Bhd, TMC Women’s Specialist Holdings Sdn Bhd, IVF Technologies Sdn Bhd, TMC Biotech Sdn Bhd, TMC Lifestyle Sdn Bhd and TMC Properties Sdn Bhd (collectively referred to as “TMC Group”, “we” or “us”) respect and are committed to the protection of your personal information and your privacy. This Privacy Notice explains how we collect and handle your personal information in accordance with the Malaysian Personal Data Protection Act 2010 (“PDPA”). By using this website and/or providing your personal information to us, you are consenting to this Privacy Notice.

This Privacy Notice may be reviewed and amended from time to time. The updated version of the Privacy Notice shall apply and supercede any and all previous versions, including but not limited to, leaflets or hard copy versions. Please check our website for information on our most up-to-date notice.

1. Personal information

1.1 Type of personal information

Personal information means any information which relates to you and which was collected or provided to TMC Group for the purposes stated in Section 2 below.

Your personal information may include your name, NRIC number, contact details, financial and banking account details, medical history and information, information in audio and/or video format (including voice, video recording, closed-circuit television (“CCTV”) or security recording), images (including photographs), biometric information and location tracking/GPS information.

1.2 Source of personal information

(i) Patient or customer: TMC Group collects your personal information directly from you or indirectly from your legal representatives (family members, next of kin), agents (e.g. medical tourism agents) and/or employer when you, your legal representatives, agents and/or employers send us completed enquiry, application and/or registration forms via various means, including online and physical hardcopies at public venues or in our premises. Your personal information may also be collected from cookies through the use of our website.

(ii) Independent consultants or potential independent consultants: TMC Group collects your personal information directly from you or indirectly from headhunters when you and/or our headhunters send us completed enquiry and/or application forms or curriculum vitaes via various means, including online and physical hardcopies. Your personal information may also be collected from cookies through the use of our website

(iii) Vendor, supplier or service provider: TMC Group collects your personal information directly from you or indirectly from your employer or credit reference agencies when tendering for projects, when you send us completed enquiry and/or credit application forms via various means, including online and physical hardcopies. Your personal information may also be collected from cookies through the use of our website.

1.3 Obligatory personal information

All information requested for in the relevant forms is obligatory to be provided by you unless stated otherwise.

Should you fail to provide the obligatory information, we may be unable to provide you with the relevant services or continue our dealings with you.

You are responsible to provide correct and complete information to us and any other person whose personal information you provide us and to update this personal information from time to time when required.

2. Purposes of collecting and further processing (including disclosing) your personal information

Your personal information is collected and further processed by TMC Group as required or permitted by law and to give effect to your requested commercial transaction, including the following:

For patients or potential patients/customers

  • to process your requested medical services;
  • to facilitate your participation in any contests, events or membership programmes;
  • to administer and communicate with you in relation to our services and/or events;
  • to monitor utilization of membership benefits;
  • for purposes related to insurance, appointed third party administrators and/or managed care organizations appointed by your insurers or employers;

     

  • to respond to inquiries from you;
  • to conduct internal statistical analysis and analysis of patient case studies; and

li to contact you regarding TMC Group’s products, services, upcoming events, promotions, advertising, marketing and commercial materials which we may feel interest you.

For independent consultants, potential independent consultants

  • to facilitate your medical practice within TMC Group, including sharing your personal data with other independent consultants within TMC Group for purposes of peer review;
  • to respond to inquiries from you;
  • to administer and communicate with you in relation to your medical practice; and
  • to conduct internal statistical analysis and analysis of patient case studies.


For vendors, suppliers or service providers

  • To commence a business relationship with us (for example, as a vendor, service provider or a business partner);
  • to process your credit account application;
  • to assess your credit worthiness;
  • to administer and give effect to your commercial transaction (tender award, contract for service, consignment agreement); and
  • to process any payments relevant to you.


For all individuals

  • to operate our premises in a manner which is physically safe, secure and befitting of health and safety requirements;
  • for internal investigations, audit or security purposes;
  • to comply with TMC Group’s legal and regulatory obligations in the conduct of its business;
  • to ensure that the content from our website is presented in the most effective manner for your and for your computer and/or device through passive tracking via cookies and other similar tools; and
  • for TMC Group’s internal record management.


Where you have indicated your consent to receiving marketing or promotional updates from TMC Group, you may opt-out from receiving such marketing or promotional material at any time. You may also contact TMC Group at the details provided in Section (6) below. Your latest written instructions to us will prevail.

3. Disclosure and transfer of personal information (within or outside of Malaysia)


3.1 Within TMC Group

Your personal information provided to us may be processed by entities (within or outside of Malaysia) within TMC Group (including related companies, subsidiaries, holding companies and associated companies ), especially when you are an employee of any company within TMC Group.

TMC Group will ensure that:

(i) access to your personal information is restricted to staff who are contractually required to process your personal information in accordance with their respective job requirements; and

(ii) only necessary information is released to the relevant employees.

3.2 Classes of third parties

Your personal information may be disclosed or transferred to relevant third parties (within or outside of Malaysia) as required under the law, pursuant to relevant contractual relationship (for example, where we appoint third party service providers) or for the purposes stated in Section 2 above (or directly related to those purposes).

In the event of a potential, proposed or actual sale of business, disposal, acquisition, merger or re-organisation (“Transaction”), your personal information may be required to be disclosed or transferred to a third party as a result of the Transaction. You hereby acknowledge that such disclosure and transfer may occur and permit TMC Group to release your personal information (only as required) to the other party and its advisers/representatives.

Your personal information may be disclosed to the following classes of third parties:

The Ministry of Health or any other statutory or non-statutory authorities or bodies having authority or jurisdiction established by the MOH and other relevant government departments or agencies;

Relevant accreditation bodies such as the Malaysian Society for Quality in Health (MSQH);

Our independent consultants and specialists within the company you have provided your personal information to;

Third party private healthcare institutions or government healthcare institutions;

Your insurers, the appointed third party administrators and managed care organizations by your insurers or employers;

In the case of pre-employment health screenings, to the patient’s employer / prospective employer;

Third parties appointed by us to provide services to us or on our behalf (such as auditors, lawyers, company secretary, printing companies, consignment vendors, medical devices maintenance providers, information system vendors, contractors, conference/event organisers and other advisers );

The respective foreign embassies of foreign patients who received treatment in TMC Group; and

Law enforcement agencies, including the local police.


4. Websites

4.1 Links to other sites

Content in TMC Group’s website may include links to third party websites. TMC Group is not responsible for the content on such linked third party websites and users should observe the separate privacy policies applicable to the respective third parties website.

4.2 Cookies

TMC Group may use cookies and similar tools across our websites to improve their performance and enhance your user experience. Cookies are small text files which a website may put on your computer or mobile device when you first visit a site or page. The cookie will help the website, or another website, to recognise your device the next time you visit. Cookies can function to remember your username and preferences or to analyse how TMC Group’s website is performing.

Certain cookies contain personal data – for example, if you click to “remember me” when logging in, a cookie will store your username. Most cookies won’t collect information that identifies you, and will instead collect more general information such as how users arrive at and use our websites, or a user’s general location. Where personal data is collected, such personal data will only be used for its intended purposes only, i.e. to respond to your message or deliver the requested services.

5. Right to access and correct personal information

You have the right to access and correct your personal information held by us (subject always to certain exemptions). We will make every endeavour to ensure your personal information is accurate and up to date therefore we ask that if there are changes to your information you should notify us directly.

If you would like to access or correct your personal information, you may contact TMC Group at the details provided in Item 6 below.

For each data access request, prescribed fees may be levied and we may reject such request should the request fall under any exceptions in the PDPA or any other applicable law.

6. Private Healthcare Facilities and Services Act 1998

Please note that the manner in which TMC Group processes your personal data will be subject to other industry-specific laws and guidelines including the Private Healthcare Facilities and Services Act 1998 (“PHFSA”) and Ministry of Health guidelines.

For example, access to medical records will be in accordance with the PHFSA.

7. Limiting the processing of personal information, further enquiries and complaints

If you wish to limit our use of your personal information, or you have any queries and concerns about the Privacy Notice or complaints in respect of your personal information, you may contact:

Designation: Compliance Administrator

Email: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Tel 03-62871111/03-62871205
Fax 03-62871212

Address TMC Life Sciences Bhd

11, Jalan Teknologi
PJU 5 Kota Damansara,
47810 Petaling Jaya
Selangor Darul Ehsan

8. Conflict

In the event of any conflict between this English language Personal Data Protection Notice and its corresponding Bahasa Malaysia Personal Data Protection Notice, the terms in this English language Notice shall prevail.

BAHASA MALAYSIA

NOTIS PRIVASI

TMC Life Sciences Berhad Group, subsidiari-subsidiari dan syarikat-syarikat berkaitan termasuk tetapi tidak terhad kepada, Tropicana Medical Centre (M) Sdn Bhd, TMC Women’s Specialist Holdings Sdn Bhd, IVF Technologies Sdn Bhd, TMC Biotech Sdn Bhd, TMC Lifestyle Sdn Bhd and TMC Properties Sdn Bhd (secara kolektif dirujuk sebagai “Kumpulan TMC”, “kita” atau “kami”) menghormati dan komited untuk melindungi maklumat peribadi dan privasi anda. Notis Perlindungan Data Peribadi ini menjelaskan cara kami mengumpul dan mengendalikan maklumat peribadi anda mengikut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 Malaysia (“APDP”). Dengan menggunakan laman web dan/atau memberikan maklumat peribadi anda kepada kami, anda telah bersetuju dengan Notis Perlindungan Data Peribadi ini.

Kami mungkin meminda Notis Perlindungan Data Peribadi ini dari semasa ke semasa dan versi terkini Notis Perlindungan Data Peribadi ini akan digunakan dan menggantikan mana-mana dan semua versi sebelumnya, termasuk tetapi tidak terhad kepada, versi dalam risalah atau salinan keras. Sila semak laman web kami untuk maklumat tentang notis terkini.

1. Maklumat Peribadi

1.1 Jenis maklumat peribadi

Maklumat peribadi bermakna sebarang maklumat yang berkaitan dengan anda yang dikumpul atau dibekalkan kepada Kumpulan TMC bagi tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam Seksyen 2 di bawah.

Maklumat peribadi anda boleh termasuk nama anda, nombor NRIC, butir-butir perhubungan, butir-butir kewangan dan akaun bank, sejarah dan maklumat perubatan, maklumat dalam format video dan/atau audio (termasuk suara, rakaman video, CCTV dan rakaman keselamatan), imej (termasuk gambar), maklumat biometrik dan penjejakan lokasi/ maklumat GPS.

1.2 Sumber maklumat peribadi

(iv) Pesakit atau bakal pesakit/pelanggan: Kumpulan TMC mengumpul maklumat peribadi secara langsung daripada anda atau secara tidak langsung daripada wakil-wakil anda di sisi undang-undang (ahli-ahli keluarga, kaum kerabat), agen-agen (e.g. agen-agen pelancongan perubatan) dan/atau majikan apabila anda, wakil-wakil anda di sisi undang-undang, agen-agen dan/atau majikan-majikan anda yang menghantar borang-borang pertanyaan, pemohonan dan/atau pendaftaran yang telah siap diisi melalui pelbagai cara, termasuk salinan secera online dan fizikal di tempat-tempat awam atau di premis kami. Maklumat peribadi anda juga boleh dikumpul daripada cookies melalui penggunaan laman web kami.

(v) Perunding Bebas atau bakal perunding bebas: Kumpulan TMC mengumpul maklumat peribadi anda secara langsung daripada anda atau secara tidak langsung daripada pencari tenaga kerja apabila anda dan/atau pencari tenaga kerja menghantar kami borang-borang pertanyaan dan/atau pemohonan atau vitae kurikulum yang telah siap diisi melalui pelbagai wahana, termasuk dalam talian dan salinan keras fizikal. Maklumat peribadi anda juga boleh dikumpul daripada cookies melalui penggunaan laman web kami.

(vi) Penjual, pembekal atau penyedia perkhidmatan: Kumpulan TMC mengumpul maklumat peribadi anda secara langsung daripada anda atau secara tidak langsung daripada majikan atau agensi rujukan kredit apabila menawar tender untuk projek-projek, apabila anda menghantar kami borang-borang pertanyaan dan/atau pemohonan kredit yang telah siap diisi melalui pelbagai cara, termasuk secara online dan fizikal. Maklumat peribadi anda juga boleh dikumpul daripada cookies melalui penggunaan laman web kami.

1.3 Maklumat peribadi wajib

Semua maklumat yang diminta dalam borang-borang yang berkaitan adalah wajib untuk anda bekalkan melainkan dinyatakan sebaliknya.

Sekiranya anda gagal untuk membekalkan maklumat wajib, kami mungkin tidak dapat menyediakan anda dengan perkhidmatan yang berkaitan atau meneruskan urusan kami dengan anda.

Anda bertanggungjawab untuk memberikan maklumat lengkap dan betul kepada pihak kami dan mengemaskini dari semasa ke semasa apabila diperlukan, segala maklumat peribadi kepunyaan orang lain yang telah diberikan oleh anda kepada kami.

2. Tujuan-tujuan pengumpulan dan pemprosesan lanjut (termasuk pendedahan) maklumat peribadi anda

Maklumat peribadi anda dikumpul dan diproses selanjutnya oleh Kumpulan TMC seperti yang diperlukan atau dibenarkan oleh undang-undang dan untuk melaksanakan transaksi komersial yang diminta, termasuk yang berikut:

Untuk pesakit atau pesakit berpotensi/ pelanggan berpotensi

  • untuk memproses perkhidmatan-perkhidmatan yang diminta;

     

  • untuk membolehkan penglibatan anda dalam mana-mana pertandingan atau acara;
  • untuk mengendali dan berkomunikasi dengan anda berkenaan dengan perkhidmatan-perkhidmatan dan/atau acara-acara kami;
  • untuk memantau penggunaan manfaat keahlian;
  • untuk tujuan yang berkaitan dengan insurans, pentadbir pihak ketiga yang telah dilantik dan/atau mana mana organisasi jagaan yang ditetapkan oleh syarikat insurans atau majikan anda;

     

  • untuk memberi respons kepada sebarang pertanyaan daripada anda;
  • untuk mengendalikan analisis statistik dalaman serta analisis kajian kes pesakit; dan
  • untuk menghubungi anda mengenai produk Kumpulan TMC, perkhidmatan, acara masa hadapan, promosi, pengiklanan, pemasaran dan bahan-bahan komersil yang kami mungkin merasakan menarik minat anda.

     

Untuk pakar perunding bebas, pakar perunding bebas berpotensi

  • untuk membolehkan amalan perubatan anda dalam Kumpulan TMC, termasuk berkongsi data peribadi anda dengan perunding bebas lain dalam Kumpulan TMC untuk tujuan penilaian;
  • untuk memberi respons kepada sebarang pertanyaan daripada anda;
  • untuk menyelia dan berhubung dengan anda berkaitan dengan amalan perubatan anda; dan
  • untuk mengendalikan analisis statistik dalaman serta analisis kajian kes pesakit.

Untuk vendor, pembekal atau penyedia perkhidmatan

  • untuk memulakan hubungan perniagaan dengan kami (sebagai contoh, sebagai vendor, pembekal perkhidmatan atau rakan kongsi perniagaan);
  • untuk menilai kebolehpercayaan kredit anda;
  • untuk mentadbir dan memberi kesan kepada transaksi komersial anda (pemberian tender, kontrak untuk perkhidmatan, perjanjian konsainan); dan
  • untuk memproses mana-mana bayaran yang berkenaan dengan anda.


Untuk semua individu

  • untuk mengendali premis kami dalam suatu cara yang selamat secara fizikal, terjamin dan bersesuaian dengan keperluan-keperluan kesihatan dan keselamatan;
  • untuk siasatan dalaman, audit atau tujuan-tujuan keselamatan;
  • untuk mematuhi obligasi-obligasi undang-undang dan kawal selia Kumpulan TMC dalam perjalanan perniagaannya;
  • untuk memastikan kandungan laman web kami ditunjukkan dalam cara yang paling berkesan untuk anda dan komputer dan/atau peranti anda dengan pengunaan “cookies” atau alat-alat yang berkaitan; dan
  • untuk pengurusan rekod dalaman Kumpulan TMC, acara dan aktiviti hubungan pelanggan dan program ganjaran kesetiaan pelanggan.

Di mana anda telah menyatakan persetujuan anda untuk menerima kemas kini pemasaran atau promosi dari Kumpulan TMC, anda boleh memilih untuk tidak menerima sebarang bahan pemasaran atau bahan promosi pada bila-bila masa. Anda juga boleh menghubungi kumpulan TMC di butir-butir yang diperuntukan dalam Seksyen (6) di bawah. Arahan secara bertulis kepada kami yang terkini akan diguna pakai.

3. Pendedahan dan pemindahan maklumat peribadi (di dalam atau luar Malaysia)

3.1 Entiti-entiti dalam Kumpulan TMC

Maklumat peribadi anda yang dibekalkan kepada kami mungkin diproses oleh entiti-entiti (dalam atau luar Malaysia) dalam Kumpulan TMC (termasuk syarikat-syarikat berkaitan, subsidiari-subsidiari, syarikat-syarikat induk, syarikat-syarikat bersekutu dan rakan-rakan kongsi khidmat luaran), terutamanya jika anda adalah pekerja dengan suatu syarikat dalam Kumpulan TMC.

Kumpulan TMC akan memastikan bahawa:

(i) akses ke maklumat peribadi anda terhad kepada kakitangan-kakitangan yang diperlukan untuk memproses maklumat peribadi anda mengikut keperluan-keperluan tugas mereka masing-masing; dan

(ii) hanya maklumat yang diperlukan dizahirkan kepada pekerja-pekerja berkenaan.

3.2 Kelas pihak-pihak ketiga

Maklumat peribadi anda mungkin didedahkan atau dipindahkan kepada pihak ketiga yang berkaitan (di dalam atau di luar Malaysia) sebagaimana yang dikehendaki di bawah undang-undang, selaras dengan hubungan kontrak yang berkenaan (sebagai contoh, kami melantik pembekal-pembekal perkhidmatan pihak ketiga) atau bagi tujuan-tujuan yang dinyatakan dalam Seksyen 2 di atas (atau yang berkaitan dengan tujuan-tujuan tersebut).

Sekiranya berlaku cadangan atau jualan sebenar perniagaan, pelupusan, pemerolehan, penggabungan atau penyusunan semula organisasi (“Transaksi”), maklumat peribadi anda mungkin diperlukan untuk didedahkan atau dipindahkan kepada pihak ketiga hasil daripada urus niaga itu, anda dengan ini mengakui bahawa pendedahan dan pemindahan tersebut boleh berlaku dan membenarkan kumpulan TMC untuk mendedahkan maklumat peribadi anda (hanya seperti yang dikehendaki) kepada pihak lain dan penasihat/ wakil-wakilnya.

Maklumat peribadi anda boleh didedahkan kepada kelas pihak-pihak ketiga di bawah:

Kementerian Kesihatan Malaysia atau mana-mana pihak berkuasa atau badan berkuasa atau yang memiliki bidang kuasa yang berkanun atau tidak berkanun yang ditubuhan oleh Kementerian Kesihatan dan jabatan-jabatan atau agensi-agensi kerajaan berkaitan yang lain;

Badan-badan akreditasi yang berkaitan seperti Malaysian Society for Quality in Health (MSQH);

Perunding-perunding bebas dan pakar perubatan kami dalamsyarikat yang anda telah memberikan maklumat peribadi kepada;

Institusi-institusi penjagaan kesihatan swasta pihak ketiga atau institusi-institusi penjagaan kesihatan kerajaan;

Syarikat insurans anda, pentadbir pihak ketiga yang telah dilantik dan/atau mana mana organisasi jagaan yang ditetapkan oleh syarikat insurans atau majikan anda;

Dalam kes pemeriksaan kesihatan pra-penggajian, kepada majikan / bakal majikan pekerja;

Pihak-pihak ketiga yang kami lantik untuk membekalkan perkhidmatan kepada kami atau bagi pihak kami (seperti juruaudit, peguam-peguam, setiausaha-setiausaha syarikat, syarikat-syarikat percetakan, penjual-penjual konsainan, kontraktor, penganjur-penganjur persidangan/acara, penasihat-penasihat lain, dan syarikat-syarikat insurans);

Kedutaan asing masing-masing bagi pesakit-pesakit asing yang menerima rawatan di Kumpulan TMC; dan

Agensi-agensi penguatkuasa undang-undang, termasuk polis tempatan.

4. Laman Web

4.1 Pautan ke laman-laman web yang lain

Kandungan dalam laman web Kumpulan TMC mungkin termasuk pautan kepada laman web pihak ketiga. Kumpulan TMC tidak bertanggungjawab untuk kandungan laman web pihak ketiga yang dipautkan dan pengguna patut memerhatikan dasar privasi yang berasingan berkenaan dengan laman web pihak ketiga masing-masing

4.2 Cookies

Kumpulan TMC mungkin menggunakan cookies dan peralatan yang sama di seluruh laman web kami untuk meningkatkan prestasi laman web kami dan meningkatkan pengalaman pengguna anda. Cookies merupakan fail teks kecil yang laman web boleh meletakkan pada komputer anda atau peranti mudah alih anda apabila anda melawat sesuatu laman web untuk pertama kali. Cookies akan membantu laman web, atau laman web lain, mengenal pasti peranti anda apabila anda melawat laman web tersebut pada lain kali. Cookies boleh berfungsi untuk mengingati nama pengguna dan kehendak anda atau untuk menganalisis prestasi laman web Kumpulan TMC.

Cookies tertentu mengandungi data peribadi - sebagai contoh, jika anda klik untuk "ingat saya" apabila log masuk, sesuatu cookie akan menyimpan nama pengguna anda. Kebanyakan cookies tidak akan mengumpul maklumat yang mengenal pasti anda, dan sebaliknya akan mengumpul maklumat umum yang lebih seperti bagaimana pengguna tiba di dan menggunakan laman web kami, atau lokasi umum pengguna. Di mana data peribadi dikumpul, data peribadi tersebut hanya akan digunakan untuk tujuan yang dimaksudkan sahaja, iaitu untuk bertindak balas terhadap mesej anda atau memberikan perkhidmatan yang diminta.

5. Hak untuk mengakses dan meminda maklumat peribadi

Anda mempunyai hak untuk mengakses dan meminda maklumat peribadi anda yang kami pegang (tertakhluk selalunya kepada beberapa pengecualian yang tertentu). Kami akan melakukan sedaya usaha untuk memastikan maklumat peribadi anda adalah tepat dan terkini dan justeru kami meminta agar anda terus memaklumi kami sekiranya terdapat sebarang perubahan dalam maklumat anda.

Jika anda ingin mengakses atau meminda maklumat peribadi anda, sila rujuk ke butir-butir perhubungan dalam Item 6 di bawah.

Untuk setiap setiap permintaan akses data, fi yang ditetapkan boleh dikenakan dan kami juga boleh menolak permintaan sedemikian jikalau permintaan tersebut tertakluk di bawah pengecualian dalam Akta Perlindungan Data Peribadi (APDP) atau undang-undang berkenaan.

6. Akta Kemudahan dan Perkhidmatan Jagaan Kesihatan Swasta 1998

Sila maklum bahawa cara di mana Kumpulan TMC memproses data peribadi anda adalah tertakluk kepada Akta Kemudahan dan Perkhidmatan Jagaan Kesihatan Swasta 1998 (“AKPJKS”) serta mengikut garis panduan yang telah ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Sebagai contoh, akses kepada rekod perubatan akan mengikuti syarat-syarat AKPJKS.

7. Pengehadan pemprosesan maklumat peribadi, sebarang pertanyaan dan aduan

Jika anda ingin mengehadkan penggunaan data peribadi anda, atau anda mempunyai sebarang pertanyaan dan kebimbangan mengenai notis privasi atau aduan berkenaan dengan data peribadi anda, sila hubungi :


Jawatan: Compliance Administrator

E-mel: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

Tel 03-62871111/03-62871205

Faks 03-62871212

Alamat TMC Life Sciences Bhd

11, Jalan Teknologi
PJU 5 Kota Damansara,
47810 Petaling Jaya
Selangor Darul Ehsan

8. Konflik
Dalam keadaan berlakunya sebarang konflik antara Notis Perlindungan Data Peribadi ini dalam bahasa Inggeris dengan Notis Perlindungan Data Peribadi ini dalam Bahasa Malaysia yang sepadan dengannya, terma-terma Notis dalam Bahasa Inggeris akan diguna pakai.